Schildknaap op het Muiderslot  By

Schildknaap op het Muiderslot


Witte van Heusden is de hoofdpersoon in mijn jeugdboek Schildknaap op het Muiderslot, de eerste in een nieuwe historische reeks van uitgeverij Leopold.

Op 15 juni 1296 komt Witte van Heusden aan op het Muiderslot, het kasteel van Floris V. Hij verwacht er schildknaap te worden, maar tot zijn teleurstelling is het vooral hard werken. De dochter van de slotvoogd, Froukje, heeft ook allerlei klusjes voor Witte. Dan wordt graaf Floris op een dag gevangengezet in zijn eigen kasteel. Hoe kan Witte hem helpen? Uiteindelijk doet Witte een grote ontdekking die zijn leven voorgoed verandert…
Witte van Heusden (later heet hij Witte van Haamstede) heeft echt bestaan. Ik heb mijn best gedaan om van Schildknaap op het Muiderslot een spannend verhaal te maken voor kinderen vanaf 10 jaar. Al lezend kom je alles te weten over het Muiderslot en de mensen die er vroeger woonden.

Tijdens de kerstvakantie komen de avonturen van Witte tot leven op het Muiderslot. De bezoekers worden meegenomen langs een aantal scenes uit het boek. De gids heeft de rol van figurant-verteller, die vooral kinderen uit het publiek in het verhaal betrekt. Wat doen die luidruchtige edelen in de Ridderzaal? Waarom komt graaf Floris zijn kamer niet uit? Is dat nu werkelijk de zwakste schakel van de onneembare burcht?

The making of…
Aansluitend bezoeken de gasten een kleine tentoonstelling over de totstandkoming van het boek en de achtergronden van de historische personages uit het boek waaronder Jacob van Maerlandt. Bezoekers van het Muiderslot ontvangen een kortingsbon voor de aankoop van het boek. Ik zal een aantal dagen zelf aanwezig zijn en de boeken signeren. Zie voor meer informatie en data: www.muiderslot.nl

Floris op zolder
Op de oude voorzolder van het Slot wordt een verfilming van de Teleac-NOT over het leven van Floris V getoond. De zolder is uitsluitend te bereiken via de Westertoren, de hoogste toren van het Muiderslot. Voor de filmvoorstellingen worden dagelijks kaartjes verkocht op het Slotplein.

Zondag 26 december tot en met zondag 9 januari 2005
Dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur, nieuwjaarsdag gesloten