De geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen  By

De geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen


Lang geleden… ben ik samen met Alex de Wolf begonnen aan een boek over de geschiedenis van ons land. Jagers en boeren, Romeinen en Spanjaarden, prinsen en prinsessen, koningen en koninginnen, wetenschappers, kunstenaars, hoogtepunten en dieptepunten… hoe pers je die allemaal in 1 boek? Ik sprak een keer over het plan met Frits van Oostrom, de man van de canon. Hij vroeg: ‘Hoe ben je tot dat aantal van 50 gekomen?’ Ik wist niet veel meer te zeggen dan dat het een mooi aantal leek. Waarop hij vertelde: ‘De canon waaraan ik schrijf, zal straks uit 50 vensters bestaan.’
Kennelijk is 50 een geluksgetal, want de eerste berichten over het boek zijn geweldig. De kinderboekwinkel in Amsterdam bestelde er in de eerste week al 100 bij!
Wie heeft er ooit beweerd dat kinderen van 6, 7 jaar geen verstand hebben van geschiedenis? Met dit nieuwe boek in de klas / op schoot / in bed, kennen straks alle kinderen de bijzondere verhalen over Nederland. Bijvoorbeeld over het Franse jongetje dat 1 week lang koning was van Nederland, over het prinsesje van 10 die koningin werd, over de geleerde die zich in een boekenkist verstopte en over zo ongelofelijk veel meer.